Povodom obilježavanja Dana planete zemlje u Područnoj školi Donji Rainci dana 20.04.2023. održan Okrugli stol “Misli globalno-djeluj lokalno-živi zeleno” Okrugli sto je organizovan u cilju što boljeg i potpunijeg razumijevanja problema u vezi sa važnom temom kakva je ekologija – kakvo je realno stanje, da li možemo i da li želimo da se sa ključnim ekološkim izazovima uhvatimo u koštac? Na kojem smo nivou implementacije EU zakonodavstva, kakva je koordinacija na svim nivoima kada se radi o rješavanju problema, da li su građani svjesni prava i obaveza kada je ekologija u pitanju. Osovni cilj današnjeg okruglog stola je otvaranje iskrenog dijaloga, te da kao društvo shvatimo važnost podizanja nivoa ekološke svijesti kod građana i isticanja njihove uloge odgovornosti i doprinosa koji mogu dati ka očuvanju životne sredine. Na taj način stvaramo ljepšu budućnosti sadašnjih i budućih generacija Doprinosimo stvaranju kulture očuvanja i zaštite prirode podstičemo odgovornost prema životnoj zajednici.

Program izlaganja

-Uvodno obraćanje -moderatori

-Govor dobrodošlice:Direktorica Profesor Sadike Mehmedović -Predavanje Dr.sc.Muhamed Omeović

predsjednik Ekološkog saveza “Eko Zeleni” TK.

-Obraćanje Načelnika općine Kalesija gospodina Seada Džafića -Izlaganjeg nastavnika u penziji i aktivnog člana Ekološkog saveza gospodina Hasana Paloša.

-Panel diskusija: predstavnici lokalne zajednice: predsjednik mjesne zajednice Donji Rainci gospodin Husejnović Sakib i zamjenik Profesor Zijad Džafić. Predstavnici Vijeća roditelja Suljkanovć Edin, Selimović Amina, Mehmedović Amir, Alibašić Husein. Primjer dobre prakse lokalne zajednice “Pčelinjaci Sito” Vlasnice Džafić Mirele i predstavnica Metal Mujkić d.o.o Bachelor inžinjer mašinstva Suljkanović Emina.

Izvještaj realizacije

Sa pozdravnim riječima ove ekološke manifestacije obratili su se moderatori navodeći da je cilj Okruglog stola završna aktivnost rada sa učenicima kroz nastavni proces u sprovođenju sedmičnog izazova “Živi zeleno”.Nakon čega je u uvodnom obraćanju direktorica Sadika Mehmedović istakla na važnost podizanja nivoa ekološke svijesti kod građana i isticanja njihove uloge i doprinosa koji mogu dati za očuvanje životne sredine.

Cilj ekologije je očuvanje jedinog doma kojeg imamo pllanete Zemlje.Stoga je nužno da čovjek bude na strani ekologije, da racionalno upravlja prirodnim resursima, živi u skladu s prirodom i brine se o njoj za dobrobit Zemlje i svih njenih blagodati istakao je dr.sc Muhamed Omerovič .Naglasio je važnost podizanja nivoa ekološke svijesti kod građana i isticanja njihove uloge i doprinosa koji mogu dati ka očuvanju životne sredine.

Sa riječima podrške i prijedlozima anganžmana neposrednog razvoja lokalne zajednice obratio se i načelnik općine Kalesija Sead Džafić. Pozitivan stav o očuvanju i razumijevanje same suštine i odgovornog odnosa prema prirodi opisuje i Hasan Paloš.

Panel diskusijom pozvani gosti su ukazali na važnost vođenja diskusije o izazovima i potencijalima u oblasti zaštite životne sredine, potrebi preduzimanja konkretnih koraka u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti, kao i u oblasti borbe sa posljedicama klimatskih promjena, gdje je saradnja javnog i privatnog sektora neophodan preduslov kako bi se problemi uspješno riješili.

Okrugli stol je vrlo uspješno realizovan, predložene su brojne ekološke poruke koje će doprinijeti razvoju ekološkog ponašanja u zajednici što će imati za cilj kvalitetniji život.

Na samom kraju  uručene su zahvalnice godtima/učesnicima Okruglog stola za  doprinos u realizaciji istog.

Predsjednik Ekološkog saveza Eko Zeleni prof.dr.Muhamed Omerović, dodijelio je zahvalnice organizatorima moderatorima Okruglog stola i prigodnim poklonom ukrasne i sadnice voćki koje su zasadili Načelnik Sead Džafić i Dr.sc.Muhamed Omerović uz pomoć učenika u školskom parku.

U prilogu fotografije događaja i prezentacija sedmičnog izazova  učenika povodom Dana planete zemlje.

https://youtu.be/hGrfzKZs0Mk

https://youtu.be/Y-zKLYRPjNE

https://youtu.be/VYhW7R0rJz4

https://youtu.be/hGrfzKZs0Mk

Moderatori: prof.Mustafić Elizabeta, prof.Borogovac Havka, prof.Bukvar Edina, prof.Suljkanović Enisa, prof.Džafić Edina