dav

Aktivnosti obilježavanja Dana Krunisanja kralja Tvrtka I i dana sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

Cilj: Promovisanje značaja lika i djela prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića  koji je ostavio pečat  u dugoj i bogatoj historiji srednjovjekovne Bosne  .

Danas je u našoj školi obilježen Dan krunisanja Tvrtka I Kotromanića i dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu. Tvrtko I Kotromanić je bio prvi bosanski kralj. On se 26.oktobra 1377.godine krunisao za “kralja Srbije, Bosne, Primorja i Zapadnih strana”. Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Kraljevinu Bosnu učinilo najsnažnijom zemljom u regionu, a Tvrtka I Kotromanića najvećim vladarom u historiji srednjovjekovne Bosne. Kralj Tvrtko I Kotromanić je krunisan za kralja u starom bosanskom krunidbenom mjestu Milama kod Visokog. Spomenici Tvrtku I Kotromaniću se nalaze u Tuzli, Herceg Novom i Sarajevu.

Učenici su kroz likovne,literarne i istraživačke radionice iskazali svoju kreativnost ali i interes za upoznavanje historije,  jedine nam domovine,  Bosne i Hercegovine.

U prilogu prilažemo video zapis  provedenih aktivnosti.